ponedjeljak, 15. prosinca 2008.

E-410 POD VODOM







Proteklih mjesec dana intenzivno smo se družili s DSLR-om E-410 zahvaljujući tvrtci Olympus Hrvatska koja nam je ustupila testiranu opremu. Ovaj nasljednik modela E-400 uistinu ima što ponuditi no nas su prvenstveno zanimale njegove karakteristike pod vodom, naravno u kompletu s podvodnim kućištem.
No, krenimo redom. Što se tiče tehničkih karakteristika E-410 ima rezoluciju od 10 megapiksela, Live Preview funkciju te veliki 2.5 inchni HyperCrystal LCD zaslon. Bez obzira što je fiksan i ne može se prilagođavati, slika na zaslonu je odlična. Naravno, fotografi i dalje imaju mogućnosti kadrirati i kroz optičko tražilo. Ovaj SLR koristi Four Thirds standard objektiva što znači da vam je na raspolaganju veliki broj kvalitetnih objektiva kojima možete pokriti sve fotografske zadaće pa i one profesionalne. Bitan je i ugrađen mehanizam koji nadzvučnim vibracijama čisti površinu filtra optičkog elementa od prašine nazvan Supersonic Wave Filter i koji se aktivira prilikom svakog paljenja o čemu nas obavijesti plava lampica na vrhu aparata. Možete odabrati i dosta načina snimanja pomoću kotačića na vrhu. Tako je moguće odabrati potpuno automatski načine rada gdje procesor digitalca obavlja većinu poslova, djelomično automatske ili potpuno ručne gdje ste vi glavni i odgovorni. Osim toga moguće je odabrati i model za makro snimanje, sport, krajolik ili scenu. Ovo potonje je dosta zanimljivo jer E-410 ima dvadeset predložaka za fotografiranje gdje su postavke aparata podešene za neko određeno područje fotografiranja. Tako postoji predložak za portrete, noćne scene, zalazak sunca, vatromet, panoramu, fotografiranje objekata na snijegu itd., a za ronioce namijenjena su posljednje dva predloška i to za širokokutno i makro podvodno fotografiranje. Digitalac ima i ugrađenu pop-up bljeskalicu, no za kvalitetnije snimanje u uvjetima slabog svjetla ipak je potrebna vanjska TTL bljeskalica. E-410 posjeduje i dva utora za memorijske kartice. Jedan je za CompactFlash i Microdrive, a drugi je za xD kartice pa nam je na raspolaganju uistinu velik memorijski prostor za pohranu fotografija u JPEG i RAW formatu. Olympusov izbornik nije kompliciran bez obzira na dosta mogućnosti i ne treba puno vremena za navikavanje na njega.
Komplet koji smo dobili na testiranje sastoji se od tijela E-410, s punjivom baterijom koja se tijekom testa pokazala odličnom, punjačem baterija, objektivom Zuiko Digital 14-42mm (ekvivalent u 35mm formatu je 28-84mm), podvodnog kućišta PT-E03 te podvodnog kućišta PPO-E05 za naš Zuiko objektiv. Spomenuta kućišta testirana su do dubine 40 metara.
Prvi dojmovi o samom tijelu aparata je dobar dizajn, kompaktnost i odlično ležanje u ruci. Da bi ga stavili u podvodno kućište moramo prvo spojiti kućište PT-E03 izrađeno od prozirnog polikarbonata s nastavkom za objektiv PPO-E05. Na Zuiko objektiv potom moramo postaviti gumeni nazubljeni prsten bez kojeg nećemo moći zumirati pod vodom. Aparat precizno sjeda u kućište zahvaljujući plastičnom nosaču. Kada je digitalac na mjestu, preporučam da ubacite još i paketić silika gela zbog moguće kondenzacije prije zatvaranja kućišta. Naravno, prije zatvaranja provjerite sve brtve kako ne bi na njoj bila dlačica ili zrnce prašine koji mogu uzrokovati propuštanje pod vodom, te brtve na spoju kućišta s PPO-E05 te ih namažite silikonskom masti. S mazanjem ne treba pretjerivati jer svako prekomjerno mazanje povećava opasnost da se na brtve zalijepi smeće. Opreza nikad dovoljno jer je u kućištu prilično skupa igračka koja teško može preživjeti morsku vodu.


Kako mi u posuđenoj opremi nismo dobili vanjsku bljeskalicu, premda Olympus u ponudi ima njih nekoliko s podvodnim kućištem, morali smo spojiti našu staru bljeskalicu Sea&Sea YS-90 s TTL konverterom na lijevu stranu kućišta. Vanjska bljeskalica je neophodna jer zbog velikog kućišta objektiva mala ugrađena bljeskalica na digitalcu nije od nikakve pomoći.


Da bi komplet isprobali pod morem, zaranjamo u hladan siječanjski dan gledajući u kućište i provjeravajući da li sve dobro brtvi. LCD display ima odličan kontrast čak i na manjim dubinama, zahvaljujući remenu s desne strane samo kućište unatoč velikim gabaritima dobro leži u ruci. Brzo dolazimo do dvadesetak metara dubine i isprobavamo makro mogućnosti na mnogobrojnim cjevašima, a i jedan ugor je izašao iz svoje rupe i pozirao.

Autofokus pod vodom radi dobro, brzina okidanja i preciznost su odlični, pogotovo ako ste navikli na brzine kompaktnih digitalaca. Spomenuti objektiv je jedan od najslabijih iz ponude, pa bi se još bolji rezultati trebali postizati s makro objektivima ili ambijentalnim Fisheye objektivima za koje Olympus također ima podvodna kućišta u ponudi. Olympus se potrudio i opskrbio svoje SLR-ove s velikim brojem dodatne opreme koju je moguće naći na jednom mjestu i ozbiljno se umiješao u borbu za profesionalne podvodne fotografe. Naravno, to ima i svoju cijenu jer je sam aparat s testiranim objektivom koji košta oko 4500 kuna ujedno i najjeftiniji dio priče, a svi dodatni objektivi i podvodna kućišta su dosta skupi. Ovdje preporučamo Olympusovu seriju profesionalnih objektiva od kojih izdvajamo dva : ED 8 mm 1:3.5 Fisheye kao jaki širokokutnik (ekvivalent u formatu 35mm je 16 mm, cijena oko 6.000 kuna) i zum objektiv ED 12-60 mm 1:2.8-4.0 (ekvivalent u 35 mm formatu je 24-120 mm, cijena oko 7.000 kuna). Pri tome bi ovaj posljednji možda mogao za početak pokriti sve vaše želje u pogledu širokokutne fotografije i fotografije riba. I za kraj, ako nemate novaca za digitalnu Olympusovu bljeskalicu i kućište, slobodno možete koristiti i neku od starijih podvodnih analognih bljeskalica. Ona, naravno, neće raditi u automatskom modu nego samo u ručnom, ali vrlo ćete se brzo naučiti snimati na taj način, dok se ne odlučite za nabavu neke od skupljih digitalnih bljeskalica. U svakom slučaju, mogućnosti su velike pa ukoliko smo spremni izdvojiti oko 20.000 kuna imali bi odličnu opremu za podvodnu fotografiju.



Nema komentara:

Objavi komentar